Caràcter Propi

Des dels seus orígens, fa més de 200 anys, la Societat del Sagrat Cor, nascuda a França, participa en la missió de l’Església al servei de l’educació. Magdalena Sofia Barat fundà la primera escola el 1801. A la seva mort, existien 158 escoles repartides arreu del món. Al llarg de la història, la Congregació s’ha anat ampliant, enriquint i actualitzant un estil educador que segueix viu avui dia, estenent-se arreu dels cinc continents. Pel que fa a les escoles, no totes conserven la mateixa titularitat però sí el mateix desig de mantenir l’herència rebuda de la seva missió educadora.


ELS NOSTRES REFERENTS


MAGDALENA SOFIA BARAT

Santa Magdalena Sofia va néixer a Joigny, un poble de de Borgonya, el 12 de desembre de 1779, en l’ambient previ a la Revolució Francesa, enmig de les convulsions pròpies d’un canvi d’època. Als 21 anys va fer els vots, amb tres companyes més, consagrant-se al Sagrat Cor de Jesús. Era l’inici de la Societat del Sagrat Cor, una fundació dedicada a manifestar l’amor de Déu al món mitjançant l’educació.

Una de les seves frases més citades, “Per una sola nina que hagués conegut l'amor de Déu, hauria fundat el col·legi”” ens recorda que cada persona és única, que cada alumne està en el centre, que cada família ha de sentir que estam amb ells i cque ada professor és una referència de la qual aprendre. Va ser una dona atenta a les necessitats del seu temps i, a la vegada, la seva obra i visió educadora segueixen completament vigents avui dia, perquè continua sent una necessitat educar persones que siguin reconegudes per la seva profunditat i solidesa.


ROSA FILIPINA DUCHESNE

Santa Rosa Filipina és coetània de la nostra fundadora, Magdalena Sofia Barat. És coneguda per ser primera missionera del Sagrat Cor. Tenia un gran desig d’anar de missió i, finalment, el 1818, juntament amb quatre companyes, va sortir cap a Amèrica. Inicialment treballaren a una escola amb nines americanes, no evangelitzant els indígenes com ella desitjava. Ja era anciana quan a la fi va anar a Sugar Creck, llar dels indis Potowatomi. Estava desitjosa de fer, però estava malalta i tot el que va poder fer va ser resar. Tant, que els indis la coneixien per “la dona que sempre prega” i així se la coneix fins a avui. Per a nosaltres un impuls en l’obertura al món amb solidaritat amb els que menys tenen. Ens ensenya a aixecar la mirada al nostre voltant, a orientar les nostres forces i energies amb aquells que més ho necessiten, a ser actius i valents en la construcció d’un món millor. És la icona de les nostres escoles de la contemplació que es fa compromís.


LA ICONA DEL SAGRAT COR DE JESÚS

El Sagrat Cor de Jesús és la devoció i la icona que vertebra la Societat del Sagrat Cor creada per la nostra fundadora, Magdalena Sofia. Concep el cor de Jesús com a expressió del seu amor total. El nostre logo remet

Un cor obert acollint el món. Un cor amable i compassiu: el cor de Jesús. Avui, el nostre món romput i beneït necessita la mirada de Jesús que tot ho transforma des de l’amor. Els nostres alumnes han de conèixer i situar-se en la vida des d’aquesta mirada plena d’obertura.


LA ICONA DE MATER

L’original d’aquest quadre, que representa una jove mare de Déu, va ser pintat per Pauline Perdrau, una aspirant a entrar en la Societat, que va conviure amb Magdalena Sofia, al convent de la Trinità dei Monte a Roma, on encara es pot visitar. A la nostra escola, Mater ens rep just a l’entrada. És la nostra Verge, referent i model d’interioritat i contemplació. Connectar amb un Déu que ens habita és, en aquests moments, una gran necessitat. Sentir l’amor de Maria que ens sosté i ens acompanya sempre.